Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser 20. desember 2024 - 15:21
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
NFFO: — Forståelsen for det litterære kretsløpet i UH-sektoren er for svak Bragepriser kommer ikke av seg selv.
Plan S-sjefen om høye publiseringspriser: — De som klager er i stor grad ansvarlig Plan S fyller fem år. Johan Rooryck hadde håpet de var kommet lengre. Han peker på motvillige forlag og innrømmer at de tok et grep som slett ikke var en suksess.
Redaktørprotestene Det har vært masseflukt på masseflukt fra tidsskrifter de siste månedene. Møt en av redaktørene som har trukket seg.
Open tilgang — også til forskingsformidling? Open tilgang til forsking har vorte drøfta lenge og er no meir av ein realitet. Kvifor gjeld ikkje dette for formidlinga også, spør kronikkforfattaren.
Hvordan ønsker vi at et fremtidig publiseringslandskap skal se ut? Større åpenhet i forskningen vil kunne gi store samfunnsmessig gevinster og samtidig bidra til en sunnere forskningskultur, skriver representanter fra en arbeidsgruppe som i vår har arbeidet med en ny strategi for norsk vitenskapelig publisering i fremtiden. Her legger de frem noen av sine anbefalinger.
Naiv satsing på åpen tilgang ødelegger vitenskapelig publisering Det vil trenge modig, åpen debatt og selvgransking å snu en utvikling som utilsiktet har ført vitenskapelig publisering i et alvorlig uføre, skriver Bretthauer og Hem.
Akademias kontroll med vitenskapelig publisering - slik kan det gjøres En ny utvikling kan bidra til å føre kontrollen med vitenskapelig publisering tilbake til akademia, skriver Leif Longva og Bård Smedsrød i denne kronikken.
Et forsvar for kvalitetsvurderinger og fagfellevurderinger Det er forunderlig at lederen av en av Norges fremste utdanningsinstitusjoner ikke er mer opptatt av den rollen de vitenskapelige tidsskriftene spiller med hensyn til å bidra til og sikre kvalitet.
CC BY 4.0 løser flere problemer enn det skaper Noen forskere er redde for åpenheten. De finner det hårreisende at andre skal kunne bygge videre på det de selv har skrevet. Her er det vi må forbi jussen og over i forskningsetikken, skriver Per Pippin Aspaas.
Akademisk forlag satser for fullt på åpen tilgang Som et av de første kommersielle forlagene internasjonalt, har Universitetsforlaget innført en politikk som gir forskerne større rettigheter.
Hevder forskere fratas rettigheter med ny politikk Jussprofessor Olav Torvund er sjokkert over rettighetspolitikken som fire universiteter har vedtatt. — Slik innholdet i rettighetspolitikken er nå, må den droppes, mener han.
Fire universiteter har vedtatt strategi som gir forskerne større rettigheter Etter at Universitetet i Oslo har vedtatt ny rettighetsstrategi, er i alt fire norske universiteter og ett forskningsinstitutt nå med på ordningen som gir forskerne større rettigheter overfor forlagene.
Kutt i Helsebiblioteket – hva nå med kunnskapsbasert praksis? Kuttene i Helsebiblioteket kan få store konsekvenser for forskning, høyere utdanning og kommunehelsetjenesten.
Ny strategi gir forskerne større muskler overfor forlagene NTNU vil at forskerne selv skal ha rettighetene til vitenskapelige artikler. Nå innfører de en strategi for å oppnå dette.
UiT vil bli like gode som Harvard Ny publiseringsordning ved UiT Norges arktiske universitet skal sikre full åpen tilgang til alle tidsskriftartikler, uansett publiseringskanal.
Eg ynskjer meg betre digitalisering i 2022 — For oss som har ivra for auka bruk av informasjonsteknologi og digitale verktøy kjennest det ofte ut som at utviklinga i sektoren vår går utfatteleg treigt. Men innimellom byksar det framover.
Hva betyr åpen forskning i praksis? Kanskje er det slik at forskningen blir mer åpen, men at forventningene om åpenhet øker enda mer?
Retten til åpen publisering følger ikke «innfallsmetoden» Endringene som innføres gjennom Plan S skal sørge for at forskere kan publisere der de selv mener det er best, men samtidig gjøre artiklene åpent tilgjengelige.
Plan S er her – men flere problemer forblir uløste Plan S byr på alvorlige utfordringer og usikkerhetsmomenter, både for forskere, forskningsinstitusjoner og det vitenskapelige publiseringssystemet for øvrig.
Vi er i ferd med å lykkes med åpen tilgang — men overgangen koster Norge brukte rundt 482 millioner kroner på kjøp av tidsskrifter og publisering i disse i 2019. Vi er i ferd med å lykkes med åpen tilgang, men overgangen koster.
Vi innfører nivå X for tvilsomme tidsskrifter Vi får et økende antall bekymringsmeldinger fra forskere på kanaler vi allerede har godkjent, flere av dem utgis av forlaget MDPI.
Rundt 30 tidsskrifter står i fare for å havne på nytt «gråsone»-nivå Den norske publiseringsindikatoren får et tredje nivå: Nivå X. Og forskere inviteres til dugnad.
Profittjegere vanner ut norsk forskning Verdens største Open Access-forlag øker stadig sin markedsandel i forskningslitteraturen. Forlokkende spesialutgivelser er den økonomiske strategien, og Norge er en gullgruve.
Advarer mot å la tidsskrifter gå for lut og kaldt vann: — Setter krokfot på forfattere De er avhengig av frivillig arbeid og publiserer gratis med åpen tilgang. De færreste av de rundt 29.000 tidsskriftene oppfyller alle kravene i Plan S.
Hvor mye av norsk publisering oppfyller kravene i Plan S? Norsk forskning er på god vei mot full åpen tilgang. Det nasjonale målet om at alle vitenskapelige artikler finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelige innen 2024, er dermed innen rekkevidde, skriver forfatterne.
Vi er i ferd med å nå målet om åpen tilgang Svært mye har skjedd etter to år med Plan S. Her er en gjennomgang.
Åpen forskning må bli regelen, ikke unntaket Vi kan ikke lenger godta unødvendige begrensninger i tilgangen til forskningsresultater, skriver John-Arne Røttingen.
Betaler dobbelt og nektes tilgang: Tar oppgjør med effekten av Plan S-avtaler Åpen tilgang. Kun ni forskningsinstitusjoner er med på alle tidsskriftavtalene med de fire store forlagene. Nå har forskningsinstituttene sendt en bekymringsmelding der de etterlyser en plan for alle de som ikke er med — og tegner et skremmebilde av hva som kan skje hvis ikke noe gjøres.
Problemet er knyttet til det å måle kvalitet Styring. Alt kan ikke måles. Vitenskapelig kvalitet rammes og dårlig forskning spres ved open access, skriver Noralv Veggeland.
På tide å åpne mer av forskningen? Åpen tilgang. At rektor Anne Husebekk kan bli rik på et legemiddel reflekterer en skyggeside ved offentlig finansiert forskning, skriver professor Nils Pharo.
Økonomien bak publisering under åpen tilgang Åpen tilgang. Det er intet i veien med at forlag er kommersielle. Alt er i veien med den tradisjonelle forretningsmodellen basert på abonnement, skriver NTNU-professor Alex Hansen.
Spørsmålet er i hvilken grad systemet er rigget til å luke ut dårlig forskning Åpen tilgang. Kravet kan ikke være hvorvidt systemene muliggjør å publisere god forskning, for god forskning kan publiseres hvor som helst. Vi må spørre om systemet er rigget til å luke ut dårlig forskning, skriver professor Torbjørn Skardhamar.
Vi må tenke nytt om forskningsvurdering Vurdering. En felles-europeisk standard for vurdering av forskning og forskere vil også kunne vise seg å være et helt sentralt virkemiddel for å få til en omstilling til Åpen forskning, skriver førsteamanuensis Alexander Refsum Jensenius.
Enighet om tilgang til 1500 tidsskrifter. Unit inngår avtale med forlaget Wiley. Tidsskrifter. Unit har kommet til enighet med Wiley med en portefølje på 1500 tidsskrifter, to dager etter at de valgte å ikke forlenge avtale med forlaget Elsevier.
Stor skepsis i høring. Forskningsrådet går for sakte innføring av Plan S. Plan S-høring. De færreste er fornøyde med implementeringen av Plan S, særlig med tempoet, viser høringsrunde. Forskningsrådet velger dermed det mest langsomme alternativet for innføringen.
Forlag bekrefter: Vil ikke stenge tilgang til tidsskrifter så lenge forhandlingene pågår Tidsskrifter. De fire største tidsskriftforlagene har gitt norske brukere tilgang til tidsskriftene sine ut januar. Men forhandlingene pågår fortsatt og to av de fire bekrefter nå at de ikke har planer om å stenge tilgangen med det første.
Høringen om åpen tilgang til forskning var ingen utredning Plan S. Forkjemperne for Plan S må nå slutte å påstå at høringen om åpen tilgang var en tilstrekkelig utredning. Det er rett og slett ikke sant. Man kunne gått gjennom denne rapporten punkt for punkt og påpekt store svakheter i så godt som hvert eneste underkapittel.
Dora — Til glede eller besvær? Forskning. Dora vil bidra til en mer åpen forskningskultur, hvor forskere lettere kan bygge på hverandres grunnlagsmateriale og på den måten i fellesskap flytte forskningsfronten fremover.
Oppfordrer til nedlasting av tidsskrifter Åpen tilgang. Det er foreløpig ikke noe som tyder på at universiteter og høgskoler har mistet tilgang til vitenskapelige tidsskrifter, men det kan fort skje ved eventuelle forhandlingbrudd. I Agder har de lastet ned artikler til 800 undervisningsemner, for å være på den sikre siden.
Disse akademikerne har bidratt mest til Store norske leksikon i år Leksikon. Mer enn 700 fagansvarlige, stort sett universitets- og høgskoleansatte, er engasjert i å oppdatere og utvide Store norske leksikon på nett. Men sjefredaktør Erik Bolstad merker stor forskjell i hvor enkelt det er å rekruttere fagfolk.
En Plan S+ til bekjempelse av eliteforskeres logofetisjisme Plan S. Norge bør gå foran i kampen for å sikre at penger som bevilges til forskning, faktisk går til å produsere offentlig kunnskap, istedenfor rådyr, eksklusiv logofetisjisme.
Kina-støtte til Plan S omtales som en «enorm overraskelse» Plan S. Kinesiske biblioteker og finansieringskilder forplikter seg til at forskningsresultater skal publiseres fullstendig åpent, og erklærer støtte til Plan S. Mannen bak planen erklærer seg overrasket.
Tromsø først ut med å ansette etter kvalitet heller enn prestisje Publisering. Ved UiT skal framtidige ansettelser og opprykk gjøres på bakgrunn av forskningskvalitet heller enn prestisjen til publiseringskanalene. Prorektor Kenneth Ruud forklarer hvordan DORA-prinsippene skal innføres i praksis.
Plan S – hvordan kan målene om åpen tilgang nås? Plan S. Strategien for å gjøre mer forskning åpent tilgjengelig tar nå noen kloke grep. Nå kan vi begynne å diskutere ikke bare for og mot Plan S, men også hvordan målene om åpen tilgang kan nås.
PRIO-direktør om Plan S: — Vi har ikke fått noen løsning i dag Plan S. Planen for innføring av åpen publisering setter veldig strenge krav som lukker mange dører til de vitenskapelige forlagene, sier PRIO-direktør Henrik Urdal. Mye gjenstår å avklare, mener flere Plan S-debattanter.
Her er planen for å innføre Plan S: Godkjenner «kompromissforslag» Åpen publisering. Sent mandag kveld la John-Arne Røttingens internasjonale arbeidsgruppe fram veilederen for hvordan Plan S skal innføres. De skisserer tre ulike publiseringsmåter som vil gjelde også etter innføringen 1. januar 2020.
BI-prorektor: Forskningsrådet må tillate «den grønne veien» til Open Access Plan S. Plan S er spesielt utfordrende for BI som en internasjonal handelshøyskole. I en overgangsperiode må grønn Open Access tillates, skriver prorektor Hilde C. Bjørnland.
Røttingen mener Plan S er «Davids kamp mot Goliat» Åpen publisering. Om få dager vet vi mer om hvordan Plan S skal innføres, men noen mener den allerede har en ønsket effekt. Åpen publisering var et naturlig tema på den aller første UHR-konferansen.
Plan S: Ikke sant at det nærmer seg noe kompromiss Plan S. Totale forskjeller i virkelighetsoppfatning gjør striden om Plan S så hard. Variasjoner i bittesmå detaljer er på ingen måte noe kompromiss som kan dempe konflikten.
PRIO-forskere: Brekke svarer ikke på noen av spørsmålene vi stiller Plan S. Torkel Brekke avfeier våre saklige innvendinger, og svarer ikke på noen av de 20 spørsmålene vi faktisk stiller, skriver forskere bak den kritiserte Plan S-rapporten.
Forskningsrådet snur: Arrangerer høringsrunde om Plan S Plan S. Det skal likevel arrangeres høringsrunder om Plan S, også i Norge, forteller administrerende direktør for Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.
Brekke: Gundersen misforstår og overser dokumentasjon Plan S. Det er absolutt ingen grunn til å hevde at kvalitet ikke kan sikres like godt med et åpent publiseringssystem. Dette er en kortslutning som mange kritikere gjør, uten at de gidder å sette seg inn i forskningen om Open Access.
Internasjonalt forskeropprop mot Plan S samler støtte også i Norge Plan S. Professor Lynn Kamerlin ved Uppsala Universitet står i spissen for et opprop mot Plan S som samler tusenvis av underskrifter over hele Europa.
Åpen publisering er en overgang til styrt publisering Open Access. Plan S vil føre til at kontrollen med publiseringen flyttes fra forskerne til sentralistiske systemer kontrollert av forskningsråd, stater og overnasjonale politiske strukturer. Hvis Torkel Brekke ikke er villig til å diskutere slike problemer, er det vanskelig å komme videre i debatten, skriver Kristian Gundersen.
Plan S-debatten på vei inn i blindgate Open Access. Den kritiske rapporten fra forskere ved PRIO og Universitetet i Oslo om Plan S bør ikke få styre debatten framover, skriver professor Torkel Brekke, selv tilknyttet PRIO.
UiO-professor oppgitt over «selvopptatt» Plan S-debatt Plan S. De samme, nærsynte argumentene mot Plan S kommer igjen og igjen, mener professor Torkel Brekke. Nå angrer han på at han ikke tok hardere i da han ledet arbeidet med nasjonale Open Access-retningslinjer i 2016.
Ny rapport: Forskere krever utredning om konsekvensene av Plan S Publisering. Forskere fra PRIO og Universitetet i Oslo krever en konsekvensutredning av Plan S for åpen publisering. Iselin Nybø har ennå ikke tatt stilling til verken høring eller konsekvensutredning.
OsloMet skrotet mål om åpen fagfellevurdering Publisering. OsloMet-ledelsen ønsker åpen fagfellevurdering av forskningsartikler, men på grunn av styrets skepsis er dette nå tatt ut av universitetets utviklingsavtale.
Myter om åpen tilgang Open Access. To feilaktige forestillinger går igjen i debatten om Plan S og åpen tilgang. Diskusjonen kan bli langt mer konstruktiv dersom vi deler innsikt i noen faktiske forhold, skriver Hege Gundersen i Universitetsforlaget.
Rangering av tidsskrift er nyttig Open Access. Det er i grunn litt absurd at det skal vere naudsynt å forklare korleis tidsskrift oppnår status, men openbart er det ein del aktørar i debatten som trur at ein kan oppheve rangering av tidsskrift med administrative vedtak, skriv Arnt Ove Hopland ved NHH.
Curt Rice: Plan S doesn’t go far enough Open access. The work of implementing Plan S might not be worth the effort if we don’t shake up the publishing system in even more fundamental ways.
Røttingen skal lede arbeidet med Plan S i Europa Plan S. Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen skal lede det videre arbeidet med innføring av åpen tilgang i Europa, sammen med lederen av forskningsrådet i England.
Forskningsrådet gambler med norsk forskning Open Access. Løsningen som Forskningsrådets direktør, John-Arne Røttingen, presenterer er en autoritær, ovenfra-ned inngripen, skriver NTNU-professor Knut H. Sørensen.
Vend i tide, det er ingen skam å snu Open Access. Vær så snill, ta inn over dere innspillene om de potensielt katastrofale konsekvensene en brå innføring av Plan S vil medføre, ber professor Carl Henrik Knutsen. Og om ikke Plan S-B finnes, bør den lages.
Plan S får store konsekvenser Plan S. Ingen er mot målet om å gjøre forskningen mer åpen og tilgjengelig for alle, men det må gjøres på en måte som bevarer forskningskvaliteten, forskningsetikken og den akademiske friheten.
Nødvendig endring for å få åpen tilgang til forskning Open Access. Det felles europeiske initiativet for åpen publisering av forskningsresultater er knyttet til vesentlige utfordringer ved dagens system for forskningspublisering. Den europeiske planen handler om å få til en nødvendig endring internasjonalt.
Nybø og Røttingen: Vi vil ha fortgang i overgangen til åpen publisering Open access. Vi håper at vi kan få full tilslutning om at åpen publisering er den riktige veien å gå, skriver forskningsminister Iselin Nybø og Forskningsrådets John-Arne Røttingen.
Isaksen vil at alt skal være åpent innen 2024 Alle artikler finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelige innen 2024. I dag legger regjeringen fram nye retningslinjer og tiltak for bedre åpenhet.
Open Access: Vi må starte i den riktige enden Det slår meg at problemstillingen rundt Open Access ser ganske så forskjellig ut, avhengig av hvilket utsiktspunkt man står på, skriver rektor på Universitet i Oslo (UiO), Ole Petter Ottersen.
Nyeste artikler
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Nøttesteik — på godt og vondt
Distriktsløft krever mer enn flere studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut